Blog

Ezért tervezz lazacfehérjét is táplálkozásodba

2020.09.25.

Átgondoltan válogatod össze étrended fehérjéit? A tiszta, friss norvég lazacból származó fehérje bebizonyítja, hogy érdemes vele tudatosan tervezni.

Fehérjére mindenkinek szüksége van az izmok, csontok, szövetek normál működéséhez – és természetesen nem csak akkor, ha sokat vagy versenyszerűen sportol.

Testünk e fontos építőelemét folyamatosan pótolnunk kell, mivel a fehérjék lebontása – építése folyamatos. Ráadásul az ún. esszenciális aminosavakat tartalmazó, teljes értékű fehérjéket nem tudjuk előállítani, kívülről, ételeinkkel kell bevinnünk.

A fehérjék táplálkozásbeli szerepe, különösen a súlycsökkenésre, a súly kontrolljára gyakorolt hatása meglehetősen összetett – és még mindig sok felfedeznivalót tartogat a tudomány számára.

Túl sok szénhidrát és/vagy túl sok zsír: hosszú távon mindkettő egyaránt felborítja az anyagcserét, végül nagy eséllyel elhízáshoz, metabolikus szindrómához (többek között vérzsír-eltérésekkel járó anyagcsere-betegséghez) vezet.

A szénhidrátok és zsírok mellett azonban a fehérjékre talán kevésbé figyelünk, ha fogyásról van szó, pedig nagyon is ott a helyük a súly kontrollálásának kelléktárában.

Az egyik magyarázat erre az, hogy a tapasztalatok alapján a fehérjék csökkenthetik az étvágyat, ezáltal eleve kevesebb kalóriát viszünk be, ami máris jó hatással van súlyunkra.

A nitrogénegyensúly és a fehérjék

Az igazán tudatos hobbisportolók, sportolók és testépítők azonban nem csak ezért kedvelik és tervezik bele táplálkozásukba a fehérjeporokat, illetve belőlük készült fehérjeitalokat.

Céljuk az úgynevezett nitrogénegyensúly megtartása, ami lényegében a bevitt és természetesen (pl. vizelettel) kiürülő nitrogén egyensúlyban tartását jelenti. Mi közük a fehérjéknek a nitrogénhez? Az aminosav-láncokból álló fehérje nitrogént tartalmaz, vagyis kiváló nitrogénforrás. Ha kevés fehérje az étrendben, a nitrogén mennyisége is ingadozhat.

Az egyensúlyi állapot megtartása mindenki számára elengedhetetlen, de azoknak, akik sokat, sokszor mozognak és ezáltal több nitrogént veszítenek, kétségkívül még fontosabb.

(Ha most a te szemed is felcsillant, ugorj nyugodtan a cikk legvégére és ismerd meg a tiszta, friss norvég lazacból készült fehérjeitalt.)

Az sem mindegy, milyen fehérjét viszel be: minél körültekintőbben választasz, annál biztosabb lehetsz benne, hogy a fehérje gyorsan felszívódik és hatékonyan segít az edzés utáni regenerációban, az izomépítésben.

A lazac kiváló fehérjeforrás

Különösképp elmondható ez a norvég lazacról, főleg azokról, melyek a legkiválóbb tenyészetekből származnak.

A Hofseth BioCare friss norvég lazacból termékei jéghideg fjordokban nevelt lazacokból készülnek, melyeket a gyártó órákon belül feldolgoz egy enzimatikus hidrolízisnek nevezett szabadalmaztatott eljárással, mindössze víz és enzimek hozzáadásával.

Az Endurance fehérjeitalok hidrolizált lazacfehérjét tartalmaznak, mely jól emészthető, könnyen felszívódik – és könnyen oldódik vízben. (Elkészítése nagyon egyszerű: a 20 g-os csomagot, melyből 10-et tartalmaz egy doboz Endurance Fehérjeital, elég bedobnod a táskádba, majd edzés után feloldani egy pohár vízben. A nagyobb, 900 grammos kiszerelést, melyhez praktikus adagolókanál is jár, akkor ajánljuk, ha nem bízod a véletlenre, hogy mindig legyen nálad fehérje, netán edzőtermed van.)

A lazacfehérje figyelmet érdemel, jól jelzi ezt az a kutatás[1] is, melynek során a szakemberek lazacfehérje étrendi bevitelét vizsgálták más fehérjeforrással szemben, és úgy találták, hogy bizonyos mennyiségű rendszeres lazacprotein BMI-csökkenést eredményezett túlsúlyosaknál.

A lazacfehérje fogyasztása nem helyettesíti sem a diétát, sem a mozgást, ellenben színesítheti étrendedet, remek kiegészítője lehet sportos életmódodnak, ketodiétádnak.

[1] A Placebo-Controlled, Randomized Study on the Impact of Dietary Salmon Protein Hydrolysate Supplementation on Body Mass Index in Overweight Human Subjects (Journal of Obesity & Weight loss Therapy, Framroze et al., J Obes Weight Loss Ther 2016, 6:1)

 

Leave a Reply

    Kosár