Blog

Ezzel lehet kiérdemelni a Friend of the Sea minősítést

2020.07.31.

A „fenntartható” jelző nem árul el sokat arról, hogyan készül egy étrend-kiegészítő. Egy olyan elismert nemzetközi minősítés azonban, mint a Friend of the Sea, szigorú követelményein keresztül segíthet megérteni, miért nevezhető fenntarthatónak például egy lazacolaj.

Mindez végső soron a bizalomról, a megfontolt választásról szól. Minél többet tudsz egy étrend-kiegészítő származásáról és fenntartható gyártásáról, annál biztosabb lehetsz benne, hogy választásoddal a természet védelmére szavazol.

A Friend of the Sea 2008 óta létező, széles körben elfogadott nemzetközi védjegy, mely a tengerek, óceánok védelmével kapcsolatos alapértékek betartásáról tanúskodik. Annak a bizonyítéka, hogy a minősített cég vagy termék tiszteletben tartja, védi a tengeri környezetet.  

A civil szervezet értékelésének igen szigorú szempontjai vannak. Ráadásul az, hogy valaki megkapja a minősítést, csak ideiglenes állapot, a rátermettséget időről időre bizonyítani kell. (A szervezet weboldalán megtekinthető az értékelt cégek listája, az adatlapokon azt is feltüntették, hogy kinek mikor jár le a minősítése.)

Bár a szempontrendszer meglehetősen összetett, ami a tengeri halakból készült termékeket illeti, így összegezhetjük az elveket: a fenntartható halászat nem aknázhatja ki túlzott mértékben a természetet (nem lehet „túlhalászni”), a halászat nem lehet hatással a tengerfenék élővilágára, és természetesen tiszteletben kell tartani a vonatkozó jogszabályokat is.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az étrend-kiegészítők mellett Friend of the Sea minősítésű lehet egy étterem, egy kiskereskedő, egy napkrém, egy díszhalkereskedő, egy hajózási vállalat, de akár egy tengerparti strand is – vagyis szinte minden olyan termék és cég, amely tevékenysége révén közvetlen hatással lehet a tengeri ökoszisztémára.

A norvég Hofseth BioCare étrend-kiegészítői és a Friend of the Sea

Egy lazacolaj, lazacfehérje vagy lazacból készült csontpor akkor kaphatja meg a minősítést, ha a nyersanyag feldolgozása megfelel a fenti szigorú szempontoknak, továbbá minden folyamat visszakövethető. Azaz az olaj, a fehérje és a kalcium tiszta forrásból származik.

A Hofseth BioCare friss norvég lazacból készült étrend-kiegészítőinek előállítása során a tengeri erőforrások etikus felhasználását tartják szem előtt, ezért érdemelhették ki a készítmények a Friend of the Sea minősítést.

A fenntartható gyártás folyamata a következő:

  • A lazacok tiszta, jéghideg vizű norvég fjordokban lévő különleges „medencékben” nevelkednek. Ezek a telepek Norvégia legjobb minőségű tenyészeteinek számítanak.
  • A lazacok kifogásuk után néhány órával megérkeznek a feldolgozóüzembe, ahol a minőség-ellenőrzés után feldarabolva, ledarálva speciális tartályokba kerülnek.
  • Itt zajlik az enzimatikus hidrolízisnek nevezett szabadalmaztatott eljárás, mely mindössze víz és enzimek hozzáadásával vezet el az olaj, kalcium és fehérje előállításához.
  • A gyártás 24 órán belül megtörténik, ez garantálja a frissességet, ami a hőre, fényre bomlékony lazacolaj esetében mindennél fontosabb.
  • A gyártás során keletkezett hulladék és szennyvíz kezelése során ugyancsak figyelembe veszik a fenntarthatóság szempontjait – a hulladékot igyekeznek a minimálisra csökkenteni.

A tengeri erőforrások hatékony felhasználását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a lazac lehető legtöbb részét feldolgozzák (a bőrt, csontot is). Így a lazacolajon kívül hidrolizált fehérjét, tengeri kalciumot tartalmazó csontportés kollagént is elő tudnak állítani a halból.

Fedezd fel az új prémium minőségű norvég étrend-kiegészítőket!

Felhasznált források: www.friendofthesea.org, www.hofsethbiocare.com

Leave a Reply

    Kosár