Blog

A kardiovaszkuláris egészség és az Omega-zsírsavak

2020.07.02.

Az Omega-zsírsavak hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez. De mit jelent mindez? A sokak által rettegett zsírok eszerint akár a barátaink is lehetnek?

Zsírok nélkül nem menne – de nem mindegy, milyen zsírokról beszélünk

A zsiradékok épp oly nélkülözhetetlen tápanyagok, mint a fehérjék vagy a szénhidrátok – egész egyszerűen hozzátartoznak kiegyensúlyozott táplálkozásunkhoz. Energiát adnak, részt vesznek olyan élettani folyamatokban, mint a sejthártya felépítése vagy a zsírban oldódó vitaminok képződése, hasznosulása.

  • Ha csak az elfogyasztott zsír mennyiségüket nézzük, máris érdemes megfontolnak lenni.

Nem ajánlott túlzásba vinni fogyasztásukat, hiszen a tartósan fennálló energiatöbblet elhízáshoz vezet, mely már önmagában veszélyeztetheti szívünk egészségét. (Érdemes arra törekedni, hogy a bevitt energia legfeljebb 30%-a származzon zsírokból.)

  • És az sem mindegy, milyen típusú zsírokból fedezzük szükségleteinket.

„Telített, egyszeresen és többszörösen telítetlen”. Ezek a fogalmak, melyek a zsírsavak szénláncában lévő úgynevezett kettős kötések számáról kapták a nevüket, elválaszthatatlanok a zsíroktól. Közülük igen értékesek a többszörösen telítetetlen zsírsavak, melyek jó hatással vannak például vérnyomásunk szabályozására, az agyunk, az immunrendszerünk működésére.

Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak más néven Omega-zsírsavak – attól függően, hogy az hányadik szénatomnál található a kettős kötés, Omega 3,6,9 zsírsavakról beszélhetünk.

  • A lényeg a zsírsavak törékeny egyensúlyának elérésében rejlik – és ennek kapcsán a megfontolt választásban.

Zsírokra szükségünk van, de míg egyes zsírok a barátaink lehetnek, mások nem gyakorolnak pozitív hatást szervezetünkre. Folyamatosan egyensúlyoznunk kell, hogy egyik „zsírféle” se kerüljön túlsúlyba a másikkal szemben, mégis minden szükségletünket fedezzük.

Az Omega-zsírsavak egymáshoz viszonyított aránya például egyáltalán nem mindegy: a nyugati táplálkozást az Omega 6 túlsúlya jellemzi, visszafogott Omega 3 fogyasztás mellett.

Az ideális arány elérése azonban nem könnyű, hiszen Magyarországon jellemzően igen kevés halat, azon belül is még kevesebb tengeri halat fogyasztunk. A tiszta, friss norvég lazac finomítatlan olaja azért jó választás, mert valamennyi Omega-zsírsavat tartalmazza.

Omega-zsírsavak a kutatások középpontjában

A zsírsavak megfontolt bevitele összetett módon támogatja szív- és érrendszerünk normál működését. Más tényezők mellett például a telített zsírsavak túlsúlya is hozzájárul a koleszterinszintünk növekedéséhez. A koleszterin szintén zsír, amelynek egyik fajtája (az LDL, a rossz koleszterin) plakkokban lerakódhat az erek falára, azok elzáródását, károsodását okozva. Logikusnak tűnik, hogy ha inkább a telítetlen zsírsavakat fogyasztunk, máris sokat tehetünk azért, hogy helyes irányba tereljük ezeket az összetett folyamatokat. 

Nem véletlenül lett manapság az Omega-zsírsavak és a szív kapcsolata legizgalmasabb kutatási témák egyike az étrend-kiegészítőket fejlesztő cégek számára. E témán belül is a leginkább fejlődő terület a lazacból származó telítetlen zsírsavak tanulmányozása.[1]

A Hofseth BioCare lazacolaja gazdag Omega 3-6-9 zsírsavakban

A hideg, tiszta vizű fjordokban lévő medencékben nevelkedő lazacok vastag zsírréteget növesztenek. Ebből az értékes nyersanyagból vonja ki a gyártó Hofseth BioCare speciális enzimatikus eljárással (mindössze víz és enzimek hozzáadásával) a friss, finomítatlan lazacolajat. Mindez 24 órán belül megtörténik, így a könnyen bomló olaj mégis friss marad.

Ismerd meg közelebbről a Cardio Salmon lazacolajakat!

 

[1] High-quality fish oil has a more favourable effect than oxidised fish oil on intermediate-density lipoprotein and LDL subclasses: a randomised controlled trial; British Journal of Nutrition (2017), 117., 1291–1298

Leave a Reply

    Kosár